Zwykle dodawane są do ciast, jednak stanowią znakomitą przekąskę np zamiast kalorycznego batona, czy chipsów
Orzechy laskowe – idealna przekąska dla kobiet w ciąży ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego. Również osoby intensywnie pracujący umysłowo powinni od nich nie stronić ponieważ posiadają dużą ilość witaminy B
Daktyle – są wysoko kaloryczne ale dostarczają też kwasu foliowego i witamin, wpływają także pozytywnie na trawienie oraz na cholesterol. Przez wielu uznawane są także za afrodyzjaki, nadają się świetnie do ciast.
Orzeszki ziemne – one w istocie nie są orzechami a rośliną strączkową, i stanowią doskonałe źródło białka, fosforu, i wit. B.
Migdały – warto po nie sięgnąć w stresie ponieważ zawierają dużo magnesu, mają także działanie anty nowotworowe, zawierają witaminę E (zwaną witaminą młodości) wit. B i wzmacniający odporność cynk.
Rodzynki – Zawierają sporo przeciwutleniazy więc są doskonałą obroną przed prawie wszystkimi chorobami. Świetne do deserów, ciast, farszy, do mięs i drobiu.
Pistacje – obfite w żelazo dlatego polecane są kobiętą szczególnie podczas okresu, jego zawartość w 100g pistacjiznacznie przekracza dzienną normę.
Suszone morele ? polecane osobą z nadciśnieniem lub kamienicą nerkową. Jak wszystkie suszone owoce są bogate w błonnik wit A i C, żelazo, potas. Doskonale nadają się do keksów i serników.
Suszone jabłka – idealna przekąska dla osób które muszą uważać na poziom cholesterolu lub cukru, zpobiegają nowotworom i chorobie Alzheimera. Znakomite w deserach.
Suszone śłiwki – szczegónie polecane dla osób mających problemy z anemią i zaparciami, zawarty w nich błonnik wpływa pozytywnie na trawienie. Zapobiegają osteoporozie, doskonale nadają się do ciast i mięs.